Lakossági napenergia terjedésének támogatásai

  • MEGÚJULÓ ENERGIA,

  • #1541

Magyarországon az elmúlt években gomba módjára szaporodtak a napelemes rendszerek, családi házas övezetekben szinte már nem is lehet úgy végigsétálni az utcán anélkül, hogy ne látnánk valamelyik háztetőn napelem paneleket. A környezettudatos gondolkodáson túlmenően, az állami támogatások teszik lehetővé, hogy egyre gyakrabban létesülnek napelemes beruházások. Az 50 kW teljesítmény alatti napelemes rendszerek háztartási méretű kiserőműnek számítanak, azaz HMKE kategóriába tartoznak. A családi hazákra engedélyeztetett napelemes rendszerek ebbe a kategóriába tartoznak.

Napelem rendszer telepítése állami támogatással

A folyamatos növekedés köszönhető annak, hogy a napelemes rendszerek berendezései - a napelem, az inverter, a tartószerkezet - egyre kedvezőbb áron szerezhetők be, valamint a kivitelezők száma is egyre növekszik, amely szintén szerepet játszik az árak kedvező alakulásában. Így ár-érték arányban egyre költséghatékonyabbak ezek a beruházások.

Tovább erősíti a napelemes rendszerek terjedését a kedvező elszámolási mód, a szaldós elszámolás. Az éves szaldó elszámolás előnye, hogy évente egyszer ellenőrzi a szolgáltató a vételezett és a hálózatra táplált villamosenergiát és a napelemes rendszer termelése és fogyasztás különbözetből állapítja meg egy elszámoló számla alapján az évi villanyszámlát. Az előrejelzések szerint ezt a kedvező elszámolási módszert 2023. december 31-ig elkészült napelemes rendszerek vehetik igénybe. Ezt követően 2024. január 01-től az újonnan épült napelemes rendszerek a bruttó elszámolásra kötelezettek. A bruttó elszámolás részletei még kidolgozás alatt állnak, amely várhatóan kedvezőtlenebb lesz, mint a jelenlegi szaldós elszámolás.

Két támogatás is megjelent hazánkban az elmúlt időszakban.
Az egyik a Magyar Államkincstárhoz tartozó Otthonfelújítási program, melynek köszönhetően a tavalyi évben a 2020-as évhez képest másfélszeresére növekedett a napelemes rendszerek darabszáma, 134.449 db-ra. Érdekesség, hogy 2022 első negyedévében 141.135 db napelemes rendszer került átadásra.
A programban maximálisan 6 millió Ft értékű felújítás végezhető el, melynek maximálisan az 50%-a igényelhető vissza. 
Bővebb részletek az Államkincstár honlapján érhetőek el.

 

Az RRF-6.2.1.: Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva című pályázaton nyertes pályázóknak 0% beruházási költséggel biztosít napelemes rendszereket, illetve fűtési korszerűsítést napelemes rendszerrel kombinálva.

A pályázat első köre lezárult, azonban a támogatások elbírálása még nem fejeződött be, támogatói okiratot a pályázók még nem kaptak. A beruházások abban az esetben kezdhetőek el, amint a támogatói okirat elkészült. A pályázat második üteme várhatóan szeptemberben indul, azonban az első ütem csúszásából kifolyólag esélyes, hogy a második ütem kezdete is tolódni fog.
A pályázattal kapcsolatos bővebb információ a pályázati napelem.palyazat.gov.hu oldalon olvasható.

 

Az elmúlt években telepített napelemes rendszerek darabszáma:

A diagrammon látható, hogy a HMKE kategóriába tartozó napelemes rendszerek száma drasztikus növekedést mutat az elmúlt években. Elterjedésük azonban a villamosenergia-szolgáltatók és -kereskedők szempontjából nem kedvező, mert a villamosenergia-előállítás napelemek esetében erősen időjárás függő és hirtelen teljesítményváltozásokra hajlamos, amely hálózati nehezségek elé állítja szolgáltatókat és kereskedőket. Ezért elkezdtek előfordulni olyan helyek, ahova nem engedélyezi a szolgáltató a napelemes rendszer telepítést, csak hálózatfejlesztés esetén, aminek a hozzájárulási költsége akár több millió forintos díjú is lehet. Ebből kifolyólag ,aki napelemes beruházáson gondolkodik javasolt minél hamarabb elkezdenie.

 

Kalász János - termékmenedzser, okl. energetikai mérnök
Ép-Gépész Holding Kft.

LOGO