Decentralizált melegvíz-ellátás

  • VÍZELLÁTÁS,

      
  •   #1639  

 

A melegvízkészítés hagyományosnak tekinthető és a leginkább elterjedt készüléke jelenleg a bojler. Ez a készülékfajta a vizet jóval a felhasználás előtt melegíti fel, amit aztán forró állapotban tárol. A tárolási idő alatt – a környezeti hőmérséklet függvényében – óhatatlanul bekövetkező hőveszteség miatt rendszeres utánfűtésre van szükség. A melegvízkészítés e módszerének hátrányai mindenki számára ismertek.

Herz decentralizált melegvíz-ellátás

A legionellák keletkezését szerkezeti megoldásokkal, illetve más vízmelegítési mód választásával lehet megakadályozni. Ezek az intézkedések mind a meleg víz hosszú ideig tartó tárolásának elkerülésén alapulnak, hogy megakadályozzák a legionellák szaporodását. A működésük során meleg vizet nem tároló készüléktípusok összefoglaló elnevezése: átfolyó rendszerű vízmelegítő. 

A ma megszokott és a felhasználók által el is várt komfortérzet mindenkori és minden üzemi körülmény közötti biztosítása jelentős műszaki ráfordítást és szakértelmet igényel. A készülékek elvárt optimális működéséhez megfelelő alapvető üzemi feltételeket kell teremteni. E készülékek technológiai fejlődése jól nyomon követhető a generációváltások során és a HERZ átadóállomásokban éri el csúcspontját. A HERZ házi átadóállomások fűtéshez és decentralizált melegvízkészítéshez használhatók. Az átadóállomásokat távfűtési, illetve házközponti fűtési hálózatokban való használatra tervezték/optimalizálták, elsősorban többszintes családi házakban való alkalmazásra. De kitűnően alkalmazhatók emellett a lakások távfűtési hálózatokra való utólagos rácsatlakoztatására is. 

A HERZ átadóállomások a szolgáltató által rendelkezésre bocsátott teljesítmény függvényében minden alkalmazáshoz elegendő meleg vizet szolgáltatnak, megfelelve a felhasználók szokásos komfortelvárásainak. A gyakorlatban a felhasználók számára a legfontosabb minőségi követelmény, hogy a meleg víz kívánt mértékű térfogatárama adott időegységen (egy percen) belül rendelkezésre álljon. A meleg víznek ezenfelül a vételezés teljes ideje alatt el kell érnie, ill. tartania kell a kívánt vagy előre beállított hőmérsékletet. Az energia-, illetve távhőszolgáltatók által meghatározott feltételek teljesítése esetén a HERZ átadóállomások a használati meleg víz vonatkozásában percenként 15- liternyi (!) folyamatos térfogatáramot biztosítanak 50 °C állandó hőmérséklet mellett.

A HERZ átadóállomásokat szabadalmaztatott, egyedi szerelőrendszerrel szállítják, amely megkíméli a szerelőt a meglevő szerelvényekhez való gyakran bonyolult és időrabló hozzáigazításoktól. Valamennyi HERZ átadóállomás vakolat alatti szerelődobozba szerelhető vagy vakolat feletti kivitelben, burkolattal építhető be.

A meleg víz kiömlési hőmérsékletét egy központi nyomás-/hőmérsékletszabályozó szabályozza. A melegvíz-igény esetén az átadóállomás egyszerre szabályozza a fűtővíz áramlását és a meleg víz hőmérsékletét. A víz két különböző kamrában áramlik, ami megakadályozza, hogy összekeveredjen a fűtővíz és a meleg víz. A meleg víz kiömlési hőmérsékletét az EN 1111 szabvány értelmében egy HERZ ivóvíz-keverőszelep maximum 50 °C-ra korlátozza. Ez szavatolja az előírt forrázás elleni védelmet. A csatlakozási lehetőségeket egy előszerelő konzol segítségével alakíthatja ki, amelyet az állomás beépítése előtt kell felszerelni. 

A készülék folyamatos, akár nyári rendelkezésére állását egy termosztatikus szelepből és egy visszatérőhőmérséklet-határolóból álló modul biztosítja. Az átadóállomások meleg víz előnykapcsolással is felszerelhetők, így a használati meleg víz előnyt élvez majd a fűtéssel szemben.
Közvetlenül csatlakoztathatók felületfűtési rendszerekhez is, amelyhez egy elosztó és egy külön keringető szivattyú szükséges. Rendszerleválasztáskor egy kiegészítő hőcserélő is beépíthető az átadóállomásokba. A felületfűtés fűtőköreinek hőmérséklet-szabályozása központilag történik fix értékkel. Az egyes fűtőköröket HERZ felületfűtési elosztóival szabályozhatja be. Az állomás visszatérő fűtőkörébe szerelt, integrált zónaszeleppel rendelkező nyomáskülönbség-szabályozó egy elektromos szabályozó elemmel való felszerelést követően lehetővé válik a helyiségek hőmérsékletének és nyomáskülönbségének egyedi szabályozása is.

A házi átadóállomások megfelelő méretezéséhez a HERZ egy szoftvert bocsát rendelkezésre, amellyel könnyedén elvégezheti a felszálló ágak méretezését, vagy szilárd tüzelésű kazán esetén a szükséges puffervízmennyiség meghatározását is.

 

Marosi Balázs
HERZ Armatúra Hungária Kft.

LOGO