Otthonfelújítási Program 2024.

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #1807  

 

Júniusban újra útjára indul az Otthonfelújítási Program, mely kedvező korszerűsítési lehetőséggel ezúttal az 1990-es évek előtt épült vezetékes gázzal fűtött családi házak tulajdonosai élhetnek.

6 millióra lehet pályázni

Átlagosan milyen adottságai vannak egy a 90-es évek előtt épült családi háznak?

Jelenleg az ilyen típusú családi házak jelentős része régi, gazdaságtalanul működő kéményes vagy ún. turbós gázkazánnal és radiátoros fűtési rendszerrel rendelkezik. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai azt mutatják, hogy amennyiben ezekben az épületekben a meglévő gázkazánokat modern, kondenzációs gázkazánokra cseréljük, csak a kazáncserével 20-35%-os energiamegtakarítás érhető el. Amennyiben a fűtési rendszer szabályozását korszerű, programozható, öntanuló termosztátokkal végezzük, szinte minden ingatlan esetén megvalósulhat a legalább 30%-os energiamegtakarítás, amely várhatóan a támogatás minimális feltétele lesz.

Miért érdemes még mindig kondenzációs kazánnal korszerűsíteni?

A régi, korszerűtlen gázkészülékek nemcsak lényegesen több földgázt fogyasztanak, hanem bizonyos esetekben biztonsági kockázattal is járhatnak, különösen az ún. kéményes készülékek alkalmazása mellett, melyek a gáz elégetéséhez a helyiség levegőjét használják fel. Ezzel szemben a kondenzációs gázkazánok az égéshez szükséges levegőt a külső térből veszik és az égésterméket is ide továbbítják a megfelelően kialakított füstgázelvezető rendszeren keresztül, így működésük gyakorlatilag teljesen biztonságos.

Ugyanez igaz a konvektoros rendszerekre is?

Fontos, hogy ne feledkezzünk meg, a konvektoros fűtésről sem, mely szintén elterjedt fűtési módszer, főleg a ’90 előtt épült családi házak esetében. Ezen épületekben, jellemzően 3-4 „parapetes” konvektorral oldották meg a fűtést, a melegvíztermelést pedig kéményes, vagy rosszabb esetben kémény nélküli átfolyós, vagy tárolós vízmelegítővel. Ezek együttes hatásfoka általában jóval 70% alá esik, tehát elmondhatjuk, hogy a régi kialakítás kifejezetten gazdaságtalanul üzemeltethető.

Tehát ha egy ilyen rendszert korszerűsítünk a fent leírt módon, vagy éppen új konvektorokkal (Egyes típusok már beépített heti programozható termosztátot is tartalmaznak) jelentős energiamegtakarítást érhetünk el. Természetesen ennek beruházási költsége nagyobb, mint egy egyszerű kazáncsere esetében, de éppen emiatt a megtérülés és gazdaságosság terén nagyobb eredményeket érhetünk el. Ráadásul jelentősen nő az épületben élők komfortérzete is.

Kik foghatnak bele kedvező feltételekkel a korszerűsítésbe?
Mint ahogy azt már írtuk az Energiaügyi Minisztérium által bejelentett új otthonfelújítási támogatást azok az ingatlantulajdonosok igényelhetik, akiknek 1990-nél korábban épült és gázhálózatra csatlakozott családi házuk van.

A cikkünkben említett százalékok gyakorlati tapasztalatok alapján kerültek feltüntetésre, az éves energiafelhasználás mennyiségének változása tükrében.

Mivel az Energiaügyi Minisztérium által bejelentett új otthonfelújítási támogatás pontos részletei még nem ismertek, így a kitűzött 30 százalékos energiahatékonysági javulás számítási metódusa sem került még meghatározásra, ezért konkrét adatokat ezen feltételek ismeretében lehet csak meghatározni.

A fentiekre hivatkozva mégis kijelenthetjük, hogy az 1990-nél korábban épült és gázhálózatra csatlakozott családi házak energetikai korszerűsítésének lehetőségei közül a kondenzációs gázkazánok alkalmazása az egyik legköltséghatékonyabb és legegyszerűbben kivitelezhető megoldás. Természetesen a beruházás előtt fontos kikérni épületgépész szakember véleményét a meglévő fűtési rendszer és az új kondenzációs gázkazán összekapcsolásáról, valamint az égéstermék elvezető rendszer kialakítási lehetőségeiről.

Milyen hitelkonstrukciók állnak rendelkezésre a korszerűsítés folyamán?

Ennek a kérdésnek a megválaszolására a portfolio.hu oldal "Berobbant az új otthonfelújítási program, de létezik egy még kedvezőbb lehetőség is" cikkét vettük alapul.

Mint ahogy azt írják is "az új otthonfelújítási programban maximum 6 millió forintnyi kamattámogatott hitel vehető fel legfeljebb 8 évre, ebből az adott járás fejlettségétől függően 2,5 - 3,5 millió forintot enged el az állam a támogatás odaítélésekor.

Az otthonfelújítási program ismert paraméterei - 2024

Korszerűsítési munkák finanszírozására a saját megtakarítás mellett hagyományosan a piaci hitelek jönnek szóba. Felhasználási lehetőségük rendkívül széles, jellemzően nem szükséges hozzájuk önerő, viszont eltérnek egymástól attól függően is, milyen típusú hitelt választunk (személyi kölcsön, szabad felhasználású jelzáloghitel, korszerűsítési célú lakáshitel (energetikai korszerűsítés esetén zöldhitel).

Otthonfelújítási Program - Finanszírozási lehetőségek összevetése

A piaci hitelek mellett kamattámogatott hitel és vissza nem térítendő állami támogatás is elérhető. A januárban elindult CSOK Plusz pont nem ilyen (az csak vásárlásra, építésre és bővítésre mehet), viszont az alábbiak elérhetők korszerűsítésre (babaáró hitel, falusi CSOK, a falusi CSOK mellé felvehető CSOK hitel).

Legkedvezőbb lehetőségek a 6 millió Ft megfinanszírozására

A várható törlesztőrészlet nem minden, a futamidő alatti teljes visszafizetendő összeget is érdemes összevetnünk. Mint látható, ezt figyelembe véve a babaváró hitel már nincs versenyben az új otthonfelújítási programmal, ha csak nem születik legalább kettő, de inkább három új gyermeke az igénylőknek, ez esetben ugyanis az aktuális tartozás 30%-át vagy 100%-át elengedik nekik. Összességében kiderült, hogy a babaváró tartozás-elengedésének esetét nem számítva a legkedvezőbb bankhitelekhez képest is több millió forintot takaríthatunk meg azzal, hogy a hitel kamatmentes, a tartozás egy részét pedig elengedi az állam.

Legkedvezőbb lehetőségek a 6 millió Forint megfinanszírozására - Visszafizetendő összeg

A fentiekkel csak irányt próbáltunk mutatni, a hitelek és támogatások közötti választás több tényezőtől függ." Írja a portfolio.hu.

Összefoglalva a fentieket, az Otthonfelújítási Program által hőszigetelésre, nyílászárócserére, melegvíz- és gázfűtésrendszer korszerűsítésére kínált lehetőség júniustól várhatóan újra robbanásszerűen pezsdíti fel a piacot. A régi (90-es évek előtt épült) családi házak tulajdonosaitól rohamszerű megkeresési hullámra szímítunk, melyet viszont felkészülten vár a cégcsoport.

Gépész - ha megbízható háttér a korszerűsítéshez

Gépész Szakáruházainkban széles termékpalettával felkészülve várjuk az érdeklődőket. A Gépész 9 gyártó 340 kondenzációs gázkészülékével a készleten rugalmasan képes kiszolgálni, akár a megnövekedett igényeket is. A gazdaságosan üzemelő kondenzációs gázkészülékek mellett, megtalálható áruházainkban az ország 22 pontján minden olyan termék is, ami még szükséges egy fűtéskorszerűsítéshez, épületgépészeti kivitelezéshez, vagy felújításhoz.

Műszaki szakembereink, készséggel állnak rendelkezésre a felmerülő kérdésekkel kapcsolatban.  

LOGO