Biztos, hogy ingyenes a kéményseprés?

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #325  

A Magyar Nemzet egy olvasója a "katázást" választotta, és nemrég 30.000 Ft-os számlát hagytak nála a kéményseprők. Hogy mire is számíthat az, aki a lakcímére jegyezteti be vállalkozásának székhelyét? A lentiekben erről olvashat, illetve, hogy milyen változások, jogszabály változások következtek be az elmúlt időszakban:

Lakcímén a vállalkozása? Fizethet...

A Parlament jelentősen átalakította a kéményseprő üzletágat és megalkotta a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvényt, melynek eredményeképpen (a joszabályok alapján) a lakosság számára ingyenessé vált a kötelező kéményseprési szolgáltatás.
 

Fontos információ (jogszabály változás) azonban, hogy a törvény alapján az állam által ingyenes közszolgáltatásként biztosított ellenőrzés nem végezhető el ott, ahol gazdálkodó szervezet székhelye, fióktelepe, vagy telephelye van bejegyezve. Ezeknél az ingatlanoknál fizetni kell a szolgáltatásért.


A Magyar Nemzet megkereste az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot (OKF), hogy megtudjuk, mire számíthat az, aki a lakcímét jelölte meg vállalkozása székhelyeként. A szervezet a lakossági szektorban vette át a kéményseprést, és csak ott, ahol a feladatot a megyei jogú város nem vállalta. Az alábbi térképen látszik, hogy hol ellenőriznek a katasztrófavédelem kéményseprői és hol maradtak a korábbi kéményseprőcégek a szolgáltatók. (Irányítószám szerinti lekérdezésre itt van lehetőség.)


Az OKF-től azt is sikerült megtudni, hogy ha a lakóhelyre akár csak egy gazdálkodó szervezet is be van jegyezve (az egyéni vállalkozók is ennek minősülnek), úgy a kémény már nem lakossági.


Ebben az esetben vajon magunknak kell-e kérni a kéményellenőrzést vagy idővel mindenki sorra kerül?

Két lehetőség létezik:

  1. ha a vállalkozást a társasház egyik lakásába jegyezték be, akkor nem kell külön megrendelni a seprést;
  2. ha viszont családi házba, akkor változás, hogy a az ingatlan használójának kell erről gondoskodnia.

Az ellenőrzés megrendelésének gyakorisága a tüzelőberendezés fajtájától függ:

- zárt égésterű, gázüzemű fűtőeszközhöz csatlakoztatott kémény esetén kétévente,
- minden egyéb tüzelőeszközhöz csatlakoztatott kémény esetében évente kell megnézetnie a kéményeket.
 

A Magyar Nemzet egy olvasója, miután felkereste az OKF-et, egy listányi telefonszámot kapott arról, kinél rendelheti meg az ellenőrzést. A szervezet információi alapján, a családi házba bejegyzett gazdálkodó szervezetek esetén változatlanul a megyében működő kéményseprőcégek végzik a szolgáltatást, az ingatlan használója pedig bármelyik, a megyében elérhető kéményseprőcégtől megrendelheti a szolgáltatást – a településenkénti lista itt érhető el. A cégek honlapjain megtalálható a szolgáltatások díjai is.

 

Kimaradni senki nem fog, ugyanis változás történt, már a katasztrófavédelem rendelkezésére állnak azok a közhiteles nyilvántartások, amelyekből kiderül, mely ingatlanokba vannak gazdálkodó szervezetek bejegyezve, ezek listáját pedig továbbították a megyében működő kéményseprőcégekhez is.


A díj nem attól függ, hogy egyéni vállalkozóról vagy vállalkozásról van szó, azt az elvégzett munka fajtája határozza meg.
 

Azzal spekulálni, hogy nem akarunk vagy nem tudunk fizetni, és ezért csak 3-4 évente hívjuk ki a kéményseprőt, nem érdemes. A kéményseprő cégek minden év végén elküldik az OKF-nek, hogy melyik ingatlant nem látták el. A tűzvédelmi hatóság összegzi ezeket az adatokat és felszólítást küld arra a címre, ahol egyik cég sem járt.
 

Hogy jön össze több mint 30.000 Ft?!
Az olvasói számlamelléklet alapján - amit a szolgáltató állított ki - kiderült, hogy két kéményét ellenőrizték (2*5.500 Ft), kettőt műszakilag felülvizsgálták (2*5.500 Ft), illetve volt még a kiszállítás díja (4000 Ft) és az áfa (7.020 Ft). Az árak természetesen szolgáltatónként változhatnak. De általánosságnban elmondható, hogy egy 30.000 Ft-os nagyságrenddel számolhatunk

Forrás:  24.hu

LOGO