Típuspélda készülékcseréhez - hétvégi házba

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #348  

Kazáncsere kérdés, mellyel nemrégiben megkerestek minket: Kombi gázkazánt szeretnék cserélni vidéki házunkban, amit csak hétvégénként használunk (100m2 - Parapetes - Kombi). Lehetőség szerint telefonon programozható termosztáttal. Milyen kazánt ajánlanak és milyen kiegészítő dolgok kellenének még hozzá?

Kombi készülékek programozható termosztáttal

Először is köszönjük a megkeresést a kazáncseréje ügyében. Nem ismerve a meglévő rendszert, csak feltételezésekkel tudunk élni. Az egyik feltételezés, hogy a meglévő kazán is parapetes. A másik pedig az, hogy legálisan volt létesítve, vagyis gáztervvel, és a parapet kivezetés nem ütközik jogszabályba, pl. a helyi építési hatóság is elfogadta. Ez esetben egy egyszerűsített készülékcserét tud kezdeményezni, amihez egy olyan kivitelezőt kell helyben találnia, aki jogosult azt elvégezni. Sok gázszerelőnek van erről papírja.

A kombi kazánok esetében a teljesítmény igényt a meleg víz igény határozza meg, és nem a fűtési oldal. Ez az ön házánál is így van. A 100m2-es épület hőigénye nagy valószínűséggel kisebb teljesítményt igényel, mint a meleg víz termelés. Ezért 24kW-os teljesítményű készüléket tudunk ajánlani. A készülék választékunkat itt találja meg:

A kazánon kívül lesznek járulékos költségek is. Néhány gyártó törekszik arra, hogy kazáncsere esetén a korábbi készülékével megegyező csatlakozó felületet alakítson ki. Magyarán egy lecserélendő kazán meglévő cső csatlakozásainak megfelelő helyre helyezi az új készülékek csöveit. Erre viszonylag kicsi az esély, de érdemes utána nézni. Ha nem kell túl nagy variálás, mert pl. a csövek most balról jobbra nézve ilyen sorrendűek: meleg víz - fűtés előre – gáz - fűtés vissza - hideg víz, akkor csak a csövek egymástól és a faltól mért lehet távolsága problémás, ez kisebb átalakítással megoldható.
 

További kérdés még az, hogy az új kazán már kondenzációs rendszerű, és a működése során keletkező kondenzvizet be kell tudni vezetni a lefolyóba. Ehhez kell egy lefolyó cső kiállást szerelni a kazán alá.

Még egy feladat van: ki kell cserélni a meglévő levegő-füst (parapet) csöveket az új kazánhoz valóra.

Az egyszerűsített készülék cserének feltétele az is, hogy a létesítendő füstelvezető rendszer megfelelőségét számítással kell igazolni, azaz kell egy kémény terv. Továbbá a kivitelezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy átnézte a teljes gázcső hálózatot, és az olyan kialakítású, hogy megfelel a mai előírásoknak. Ilyenkor a leggyakoribb probléma a gáztűzhellyel szokott lenni. Ugyanis a jelenlegi szigorú szabályok előírják a megfelelő légellátást, a konyhában pedig a szagelszívót. A szagelszívóból pedig következik, hogy légbeeresztőnek kell lennie. Ráadásul a gáztűzhely csak úgy üzemelhet, ha be van kapcsolva a páraelszívó, tehát ki kell építeni egy elektromos reteszelőt is. (A tűzhelyekre vonatkozóan enyhítettek tavaly ősszel a szabályozáson, és nem kötelező a reteszelő minden esetben. Ha a konyha legalább 10 légköbméteres, vagy összeszellőztetve annyi, és van szabadba nyíló nyílászárója, akkor nem kell szagelszívó. Ha van szagelszívó, akkor kell légbevezetőnek lennie, ez esetben sem kell reteszelő.)

Mindezek miatt a legtöbben kazáncserekor le szokták cserélni a gáztűzhelyt elektromosra, mert azzal a fenti probléma megúszható.

A termosztátról pár szó: minden kazán tud működni olyan termosztátról, amit nem a kazán gyártója készített. Viszont ilyen esetben a kazán csak annyi utasítás alapján fog működni, hogy kell meleg, vagy nem. A legjobb (és leginkább takarékos üzemet biztosító) megoldás az, amikor a készülék gyártója által biztosított termosztátot szereljük a kazánhoz. Ugyanis ezek nem csupán termosztátok, hanem szabályozók. A beállított helyiség hőmérséklet elérését úgy biztosítja, hogy a kazán lángmagasságát is be tudja állítani a mért jel alapján. Sajnos csak kevés gyártmány működtethető telefonról, ez nem terjedt el valamiért. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ez a különbség 1-3% megtakarítást jelent, ami nem túl sok. Külső hőmérséklet érzékelőt szerelve a kazánhoz radiátoros fűtés esetében szinte észrevehetetlen.

Azok a termosztátok, amelyeknek van telefonos állítási lehetősége, azok csak annyit tudnak, hogy az aktuális üzemállapotukból kibillenthetők egy előre megadott érték tartására. Magyarán a házban csökkentett állapotot tart éppen a termosztát, mert elment síelni. Beállított 10 napot a csökkentett állapotra, de előbb jön haza, és szeretne meleg otthonba megérkezni. Ilyenkor fel kell hívnia a modemet (ez egy külön tétel), be kell pötyögni egy kódot, amivel át tudja billenteni a modemet, és az majd ad egy jelet a termosztátnak, amitől a termosztát a rajta beállított új értéket, pl.: 21°C fog tartani.

Ez egy részlet a Siemens REV24 termosztát kezelési útmutatójából, ami a telefonos távvezérlésről szól:

 

Összefoglalva a termosztátokat:
- Kell hozzá külső modem, pl. Siemens TEL30.4 , melynek áráról bővebb információt webshopunkban talál
- Kell olyan termosztát, aminek van telefon modemes bemenete, pl: Siemens REV24

- Másik megoldás: Saunier Duval MiGO szobatermosztát, WiFi-s. Ennek csak a WiFi hálózatot kell biztosítani, plusz le kell tölteni a hozzá tartozó mobil applikációt. Ez csak Saunier Duval kazánokkal köthető össze. Ebben viszont minden részlet megtekinthető és szabályozható, amit a készüléknél is be tudunk állítani közvetlenül. Itt találja a készülék használati útmutatóját.

LOGO