VII. Épületgépész Tervezői Konferencia

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #1750  

 

2023. szeptember 29-én a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara immár hetedik alkalommal rendezte meg az Épületgépész Tervezői Konferenciát a Lurdy Ház rendezvényközpontjában.

Atlantic, Baxi, Concept

Röviden a rendezvényről
A rendezvény elsődleges célja a résztvevők szakmai továbbképzése volt, különös tekintettel a jelentős megújuló-energiás épületgépészeti rendszerek bemutatására, az üzemeltetési tapasztalatok elemzésére, továbbá a tervező innovatív gondolkodásának jelentőségére. Minden ilyen esemény remek lehetőséget biztosít a találkozásra az épületgépészet távolabbi szakterületein tevékenykedőkkel és a tapasztalatok megosztására mind műszaki, mind kereskedelmi téren.

Gyártói képviseletek
A konferencián közel 50 gyártó és kereskedő képviseltette magát a konferenciatermek előtt berendezett standokon termékbemutatókkal, műszaki anyagokkal, valamint a termékeket és szolgáltatásokat jól ismerő munkatársakkal, akik személyesen adtak információt az érdeklődőknek. Az általunk is forgalmazott márkák közül olyan nagymúltú gyártók képviselői adtak elő, mint pl.

  • az Aereco - Szellőztess komfortosan és energiahatékonyan az Aereco szellőzőrendszereivel témakörben,
  • a Rehau - REHAU Indoor Climate megoldások a helyiségek hőmérsékletének és páratartalmának kézbentartására címmel,
  • a Resideo -  Nyomásfüggetlen szelepek tervezése és beépítése témakörben,
  • a Viega - Cirkuláció másképpen, illetve
  • a Wilo - Energiamegtakarítás a gyakorlatban, korszerű szivattyúk alkalmazásával témakörben.

A szakmai előadások 2 teremben zajlottak. Nem meglepő módon a napelemek telepítésének és használatának jövőjét számos szempontból vizsgálták a résztvevők. Szóba kerültek mind a műszaki, mind a törvényi szabályozási lehetőségek és kérdések. A különféle működésű hőszivattyúk is több előadásban főszerepet kaptak. Mivel a résztvevők túlnyomórészt tervezők voltak, ezért elsődlegesen a kiválasztás szempontjai, a fűtési-hűtési rendszerek kialakítási lehetőségei és ezek szabályozása kerültek a fókuszba. De hallgathattunk ismertetőt a biomassza szerepéről a modern épületenergetikában, illetve megismerhettük egy projekt bemutató keretében a MOL Campus fenntartható épületgépészeti tervezési szempontjait.

Gépész bemutató
A GÉPÉSZ Holding is lehetőséget kapott egy rövid bemutatóra, melynek címe „Gazdaságos épületgépészeti rendszerek Atlantic, Baxi és Concept levegő-víz hőszivattyúkkal” volt.

A hőszivattyúk egyre nagyobb teret hódítanak az épületgépészeti rendszerekben. De a hőszivattyúk helyes és gazdaságos alkalmazásához vizsgálnunk kell a kapcsolódó fűtési és hűtési rendszereket. Új építésű épületek esetén már a tervezés is a hőszivattyú, mint hőforrás sajátosságainak a figyelembevételével történik, ezért ilyen esetekben kevés műszaki probléma adódik. Tapasztalhatjuk azonban, hogy a rezsi árak emelkedése magával hozta, hogy a meglévő ingatlanok felújítása során is számos esetben hőszivattyú kerül beépítésre. Viszont ilyenkor a legáltalánosabb a kazánházak felújítása és a rendszer szekunder oldala az esetek jelentős részében érintetlen marad. Ezek a fűtési rendszerek pedig döntő mértékben nem felületfűtések, melyek ideális működési körülményeket biztosítanak a hőszivattyúknak, hanem radiátoros fűtések, vagy egyéb magasabb hőmérsékletigényű rendszerek.

A GÉPÉSZ Holding prezentációjában az Atlantic, a Baxi és a Concept hőszivattyúk felhasználásával gyakorlati példákon keresztül vizsgáltuk az ilyen típusú fűtési-hűtési rendszerek esetében a hőszivattyúk kiválasztási szempontjait. Nagy hangsúlyt fektettünk a felhasználók által előnyben részesített ún. hibrid rendszerekre, vagyis azokra a rendszerekre, melyekben gázkazán és hőszivattyú is van a primer oldalon. Bemutattuk a hibrid rendszerek több kapcsolási és szabályzási lehetőségét, kitérve a különböző márkájú hőszivattyúk (Atlantic, Baxi, Concept) egyedi jellegzetességeire.

A prezentáció részletes tartalmát a lenti diára kattintva tekintheti meg:

Gazdaságos épületgépészeti rendszerek Atlantic, Baxi, Concept hőszivattyúkkal

Fontosnak tartjuk és épp ezért felhívtuk a hallgatók figyelmét a rendszer kiegészítő elemeinek műszakilag megalapozott és helyes kiválasztására. A GÉPÉSZ Holding abban a szerencsés helyzetben van, hogy puffertárolókból, HMV-tárolókból, szivattyúkból, fűtőköri egységekből is rendelkezik ún. saját márkás termékekkel (Concept, Fixtrend, DAB), így akár komplett hőszivattyús hibrid rendszer összeállítható a kínálatból, a hőtermelőktől a padlófűtésig, vagy fan-coilokig.

Mindent egybevetve a VII. Épületgépész Tervezői Konferencia jól szervezett, jó hangulatú, hasznos rendezvény volt. Várjuk a következőt!

Hőszivattyú termékajánlónkat az alábbi bannerre kattintva tekintheti meg:

LOGO