Geotermikus fűtőművet létesítenek Komáromban

  • MINDEN MÁS,

      
  •   #303  

Komáromban a sportcsarnok és a Brigetio Gyógyfürdő fűtésére geotermikus fűtőmű létrehozását tervezik elindítani. Geotermikus kutat fúrnak és kiépítenek három kilométer új távhővezetéket – ismertette szerdai sajtótájékoztatóján a polgármester.

Új beruházás 500 millió Forint támogatás

A földhő (geotermikus energia) jellemzője a többi megújuló energiafajtával szemben, hogy állandóan rendelkezésre áll, független a meteorológiai körülményektől, rugalmasan alkalmazható, alapteljesítményre ugyanúgy, mint az igények maximumának idején csúcsteljesítményre. A geotermikus energia a kitermelés helyén áll rendelkezésre, ezért decentralizáltan használható, és csökkentheti az importenergiától való függést. A használatához szükséges kutatás, kiépítés és karbantartás hazai munkahelyeket teremt, és tart meg.

A komáromi beruházáshoz a város 500 millió Forint támogatás kap a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból, a geotermikus fűtőmű felépítéséhez szükséges önrész további 183 millió forint. Az 1600 méter mély kútból 60 fokos víz érkezik a felszínre, ez egy földbe fektetett vezetéken jut a fürdőbe, ahol egyrészt az intézményt fűtik vele, illetve egy hőcserélő és egy további vezeték segítségével a sportcsarnokba is eljut a hőenergia (geotermikus energia). A visszahűlt vizet a Dunába vezetik. Komáromban és vonzáskörzetében jelenleg is találhatók működő megújuló energiát hasznosító geotermikus kutak, így kézenfekvő lehetőség volt a termálvízben rejlő energia felhasználása a helyi hőellátásban. Az új fűtőmű az önkormányzat számára a megújuló energia révén jelentős energiamegtakarítást jelent.

LOGO