Megérkezett a legújabb BAXI fűtőkazán

  • FŰTÉSTECHNIKA,

      
  •   #311  

Új taggal bővült az elmúlt évben bevezetett, és e rövid idő alatt is nagy népszerűségre szert tett BAXI Prime kazáncsalád. A kombi gázkazánok mellett a napokban jelenik meg a régen várt fűtőkazán, a BAXI Prime 1.24., mely kategóriájának egyik legkisebb készüléke.

BAXI Prime 1.24 fűtőkészülék

Az elmúlt két év folyamán a bevezetésre került Európai Uniós rendeletcsomag (ErP direktíva, Ökodesign irányelv) következtében jelentősen átalakult hazánkban is a gázkazánok piaca. Eltűntek a hagyományos (kéményes és turbós) kazánok és ma már szinte csak kondenzációs kazánokkal találkozhatunk az üzletekben.

A változásokra a BAXI is reagált: bővítette kondenzációs gázkazánjainak választékát és a tavalyi évben megkezdte a BAXI Prime 24 és BAXI Prime 28 kombi kondenzációs gázkazánok forgalmazását.

A Prime gázkazán a BAXI belépő (basic) szintű kazáncsaládja. Kifejlesztésének oka nem titkoltan az volt, hogy alternatívát nyújtson azoknak, akik eddig a hagyományos kazánokat vásárolták. A BAXI erőteljes, stabil készüléket hozott létre. Nem sok, de megbízhatóan működő funkcióval, egyszerű, felhasználóbarát kezeléssel. Persze egy termék erényei és hiányosságai a mindennapi használat során mutatkoznak meg igazán. Szerencsére a Prime ezen a téren sem okozott csalódást. Az elmúlt év tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy a végfelhasználók, szerelők, szervizesek nemcsak elfogadták, de meg is szerették a Prime gazákazánokat.

A sorozat legújabb tagja a BAXI Prime 1.24. Akik ismerik a BAXI kazánok elnevezési logikáját, azonnal láthatják, hogy egy 24 kW névleges hőteljesítményű fűtőkazán áll a háttérben.

Megjelenése, mérete megegyezik a sorozat eddigi tagjaival, de itt is felhívjuk a figyelmet arra, hogy 700 mm magasságával, 395 mm szélességével és 279 mm mélységével a BAXI Prime 1.24 kategóriájának egyik legkisebb gázkazánja. Továbbá a nettó tömege is mindössze 26 kg. Így kiválóan alkalmazható olyan helyeken is ahol meglévő, kisméretű hagyományos vagy kondenzációs kazánt szeretnénk kiváltani és korlátozottak a beépítési méretek.

A külsőnél maradva, fontos a készülék kezelőfelülete, mely egyszerű és felhasználóbarát. Egy-egy kezelőgombbal szabályozhatjuk a fűtési és használati melegvíz hőmérsékletet.

Ezek értékét a kijelzőn láthatjuk is az aktuális üzemállapot és néhány egyéb fontos információ mellett.

A BAXI Prime 1.24 kondenzációs gázkazán így a beépített időjárás követő szabályzás természetesen része a készülék vezérlésének. A külső hőmérséklet-érzékelő (QAC34) opcionálisan csatlakoztatható. Használatával elősegítjük a kondenzációs kazán ideális működését. Folyamatosan a külső hőmérséklettől függő (egy általunk beállított és a fűtendő épület fizikai paramétereire jellemző fűtési jelleggörbe alapján) ideálisan alacsony előremenő és visszatérő víz hőmérséklet biztosítható – megfelelő viszonyokat teremtve ezzel a kondenzációs kazán energiatakarékos működéséhez.

A BAXI Prime 1.24 és a gázkazán család korábbi tagjai között a legfontosabb különbség a HMV előállítás módja. Míg a kombi kazánoknál (Prime 24, Prime 28) ez átfolyó rendszerben történik, addig a Prime 1.24. kazánhoz indirekt HMV tároló csatlakoztatható. Ez lényegesen magasabb használati melegvíz komfortot biztosít, annál is inkább, mivel HMV üzemmódban a Prime 1.24 névleges hőteljesítménye 28 kW.

A működéshez szükséges és a HMV előnykapcsolást biztosító háromjáratú motoros váltószelep a készülék része. Természetesen indirekt tároló alkalmazása esetén használnunk kell a BAXI jól bevált tároló hőmérséklet érzékelőjét (QAZ36), ami viszont nem a kazán tartozéka.

A BAXI Prime 1.24 kazánok 1:5-ös modulációs tartománnyal rendelkeznek. Azaz a kondenzációs kazán névleges hőteljesítménye széles sávban (4,8 – 24 kW között) képes alkalmazkodni a fűtési rendszer pillanatnyi hőigényéhez. Így a kazán gazdaságosan működhet alacsony hőigényű épületek esetében is, illetve az átmeneti (őszi, tavaszi) időszakokban.

A BAXI Prime 1.24. gázkazánban felfedezhetjük a gyártó korábbi készülékeiben jól vizsgázott részegységeket. A gázkazánok Giannoni nemesacél primer hőcserélővel rendelkeznek, mely ellenáll a magas hőmérsékletnek és a kondenzáció során keletkező agresszív anyagoknak. A hőcserélőt új fejlesztésű szigetelő burkolattal látták el, ami jelentősen csökkenti a sugárzási veszteséget és fokozott hangszigetelést biztosít.

A készülékek beépített ERP kompatibilis keringtetőszivattyúval rendelkeznek, továbbá tartalmazzák a 7 literes fűtési tágulási tartályt, és a 3 bar-os biztonsági szelepet.

Végül pedig szót kell ejtenünk a BAXI Prime 1.24 gázkazán alacsony károsanyag (NOx, szilárd részecske) kibocsátási értékeiről. Ez azért fontos, mert a fentebb említett ERP rendeletcsomag előírja, hogy 2018. szeptember 26. után csak olyan földgáz üzemű fűtőberendezések kerülhetnek az Európai Unió és így Magyarország piacára is, melyek nitrogén–oxid (NOx) kibocsátása nem haladja meg az 56 mg/kWh értéket.

A gondos fejlesztésnek köszönhetően a BAXI Prime sorozat tagjainak maximális NOx kibocsátási értékei nem érik el a fenti határérték ¾-ét, vagyis nagyon jónak minősülnek.

Összefoglalva, a BAXI Prime 1.24 kondenzációs kazán beépítése olyan helyeken javasolt (legyen ez akár készülékcsere, vagy új telepítés), ahol a fűtési rendszer szabályozási igénye alacsony (jellemzően egy fűtési kör), viszont a felhasználó által elvárt használati melegvíz komfortot egy kombi készülékkel már nem tudjuk kielégíteni.

LOGO